Насъщният се очаква да поскъпне с 15 на сто

Скок на цената на хляба с 15% прогнозираха производители от Южна България. Някои от пекарните в Пловдив предупредиха за поскъпване и на баничките и кифлите с около 20 на сто. Увеличението се очаква заради скока на цените на брашното, тока и горивата.

 


Стефанка Костова живее в столичния квартал "Свобода" и всеки ден си купува хляб от тази фурна. Чуди се защо отново ще поскъпва.

 


„Казват,  че жито има, брашно има, що се вдига - не знам, всичко има, но се вдига. Ядосвам се, но може ли човек нещо да направи”, каза Стефанка.

 


До момента жената е отделяла по лев и десет за хляб, а нейната съседка също толкова за баничка. Съвсем скоро обаче тези пари няма да им стигат. Колко още ще трябва да дават,  все още не могат да кажат много от производителите.

 


 „Аз като фактор и колеги като мен не сме определящи като фактор. Ние просто се съобразяваме. Фактори за това поредно увеличение са поскъпването на основната суровина, на брашното, в частност и енергоносителите”, обясни Николай Кайджиев, управител на фирма за производство на хлебни и сладкарски изделия.

 


За да не се отрази това увеличение върху цената на хляба, вариантите са два - да се намали грамажът му или надценката, която слагат търговците.Този конкретно обаче не би го направил.

 


„Моята надценка със сигурност е по-малка от надценката, която взима държавата”, подчерта Кайджиев.

 


След увеличението цената на хляба и баничките се очаква да поскъпнат и всчики останали тестени изделия.

 


„При вдигане на основните суровини производните от тях си повишават цената със закъснение. Това си е може би онрмален пазарен механизъм”, коментира управителят.

 


Цените на месото и месните продукти също ще се увеличат, но с известно забавяне заради свития пазар. Това  прогнозира пред Новините на Нова председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев.

 


Той обаче не се ангажира с конкретен процент на предстоящото поскъпване на месото. Не е възможно да се очертае в какви размери ще бъде увеличението, тъй като фирмите от бранша самостоятелно формират ценообразуването си.

 


От Асоциацията на млекопреработвателите също предупредиха за възможен скок на цените на млечните продукти от есента, но и там все още няма яснота какъв ще бъде той.

 


Репортер: Вероника Димитрова