Жителите там решават дали да станат квартал на Пловдив или да останат в границите на Община Родопи.

Побой и скандал за купуване на гласове белязаха референдума в село Ягодово. Жителите му днес решаваха дали селото да се присъедини към Пловдив и да стане негов квартал, или да остане в границите на Община Родопи. Резултатът от допитването ще е ясен късно тази вечер.

Битката за село Ягодово замириса на пари. Прокуратурата проверява случая с Асен Стоянов. Три дни преди референдума ромският лидер бил вербуван да организира вота в махалата.  

„Викат ми: Можеш ли да обърнеш нещата цялата махала да гласува за присъединяването към Пловдив? За тази услуга ти даваме 5 хиляди лева да ги раздадеш. Това ми го каза една руса жена. 5 хиляди лева да ги раздадеш, а за теб отделно ще има. Аз не ги познавам тези хора. Една руса жена, едно момченце якичко, черно облечен и другото турче ли беше, циганче ли беше”„ каза Асен Стоянов.

Същата вечер в ромската махала двама мъже от Пловдив раздавали по 20 лева да гласуват за присъединяването към Пловдив. Единият от тях бил набит, а другият избягал. Едва по обед  пред трите секции, разположени в местното училище имаше оживление. Тези, които искат да станат граждани, смятат, че ще отпаднат винетките за автомобилите и че градът ще им осигури работа.

Референдумът срещна и своите противници. Някои смятат, че например цените за детските градини ще се вдигнат.

За да бъде  зачетен референдума трябва да са гласували 1365 от имащите право на глас. До късния следобед до урните отидоха малко над 800 души.

Подробности вижте във видеото.

Репортер: Благой Бекриев