Изгорели са 2100 декара, но причините за разразилият се огън все още не са ясни...

Пожарът, който заплаши три хасковски села, вече е овладян. В късния следобед всички огнища бяха локализирани, а огнеборците започнаха да се изтеглят от мястото.

 

Стихията бушува повече от денонощие и обхвана над 2 100 декара площ, 1 200 от които широколистна гора. Повече от 200 души и тежки машини се включиха в гасенето и не позволиха огънят да стигне до първите къщи в селата.

 

За броени часове вчера пламъците обхванаха огромна територия. Най-напред заплашиха къщите в село Брягово. Заедно с пожарникарите в гасенето се включват и англичаните Ричард и Марк, които живеят в селото.

 

След като огънят към Брягово беше спрян, усилията на огнеборците, горските служители и военните се насочиха към близкия полигон и селата Родопи и Любеново, където хората не мигнаха цяла нощ. Днес фронтът на пожара и там беше овладян, но щетите са огромни. Изгорели са 2100 декара, от които 12000 декара общински гори. Това заяви началникът на ДГС – Хасково Николай Янчев.

 

Все още причината за пожара не е ясна. Предполага се, че както и в останалите случаи, става въпрос за небрежност. Затова и службите отново призоваха хората да не палят огън на открито.

 

Тези вечер на мястото на пожара ще останат патрули, които ще следят за евентуално възобновяване на огъня.

 

Репортер: Димитър Иванов

 

Гледайте целата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.