За поредна година Четиньовата могила край Старосел е извън списъка за реставрации

Четиньова могила край Старосел е най-големият тракийски храм в Югоизточна Европа. Десетилетие след като беше открит от археолозите все още не е възстановен куполът на храма. Светилището е укрепено с дървени подпори, които бавно гният. За да бъде запазен древният паметник, е нужна спешна реставрация

 

Близо 50 хиляди туристи посещават всяка година храма. Всеки посетител минава под дървени подпори, които от десетилетие, откакто храмът е открит, укрепват конструкцията. Те са поставени от откривателя на светилището археологът Георги Китов.

 

С годините дървените греди бавно гният, но няма опасност за посетителите, успокояват екскурзоводите. В кръглата зала древните жреци са извършвали мистериозните си тайнства. Днес влагата се кондензира в помещението и така се руши най- гладкият слой на купола, на който траките са изографисали цветен фриз, символ на триединството. В древността светлосиньото е приемано за небесния цвят, черното за подземния, а червеното е символизирало реалният свят. Смесицата от тази боя означава безсмъртие, обясняват екскурзоводите.

 

Трета година храмът чака да бъде реставриран с пари от културното министерство. И тази година тракийският култов комплекс край Старосел не е включен в списъка за реставрации на Министерството на културата, съобщиха от ведомството. Иначе в района могат да се видят още няколко забележителности.

 

Според археолозите единственият вариант за развитие на туризма тук са европрограмите, по които трябва да кандидатства местната власт.

 

Репортер:  Благой Бекриев