Усъвършенстваната изследователска лаборатория вече изпрати първите снимките от повърхността на Червената планета...

Високотехнологичният марсоход "Кюриосити" осъществи успешно меко кацане на Червената планета и изпрати първите снимки от повърхността на Марс. Това е най-усъвършенстваната изследователска лаборатория, достигала до друга планета.

Полученият сигнал, че марсоходът е кацнал успешно, бе приветстван с бурни аплодисменти в Лабораторията на НАСА в Пасадена.

Най-деликатният момент от мисията беше преминаването през атмосферата на Марс в полет, описван като "седем минути на ужас".

Учените от американската космическа агенция осъществиха кацането на най-големия си апарат с тегло 900 килограма, като внимателно го спуснаха към повърхността на Марс с помощта на кабели. Марсоходът навлезе в атмосферата със скорост 20 000 километра в час, която беше намалена до един метър в секунда. За целта беше използван най-големият свръхзвуков парашут правен някога.

Залогът бе голям, тъй като маневрата бе рискова, а цената на мисията е 2.5 милиарда долара.

Задоволство от големия успех изрази и шефът на НАСА Чарлз Болдън.
 
„Президентът Обама постави началото на смел план за изпращане на хора на Марс. Това е първата стъпка в изпълнение на този план”, заяви шефът на НАСА.

Изстреляният през ноември марсоход "Кюриосити" е част от мисията "Марсианска научна лаборатория", целта на която е да определи дали на Червената планета някога е имало подходящи условия за живот.


Първата стъпка на „Кюриосити” е гигантският кратер Гейл, за който се предполага че е направен от метеорит преди 3 милиарда години. След най-малко една година „Кюриосити” ще достигне планината Шарп в центъра на кратера, която дава отлични условия за изследване на геологическите слоеве на Червената планета.

Мисията на марсохода е 2-годишна, но той може да продължи изследванията си дълго след това.

Един от предишните марсоходи на НАСА, изпратен през 2004-та все още е в движение на Марс.