Дипломатите признаха, че има проблеми, но се опитвали с писма и преговори да уреждат въпроса

Бюрократични спънки и липса на споразумение между България и Молдова блокира даренията и вноса на книги към бесарабските българи. За това сигнализираха от училищата и библиотеките зад граница.

 

Дипломатите признаха, че има проблеми, но се опитвали с писма и преговори да уреждат въпроса за всеки казус поотделно.

 

Библиотеката в Кишинев е открита на трети март 1992 г.  и носи името на Христо Ботев. И малкото книги превръщат малкото място не само в читалня, но и в културен център.

 

 

Библиотеката често посреща гости и при представянето на книга на нов автор сред бесарабските българи. Твърдят, че с книгите пазят езика, културата и спомена си за България. И се гордеят с това. Спечелили са и проект за български език и култура зад граница.

 

Малко е обаче литературата, особено на съвременните български автори. Дарители от България не липсват. Доставката на книги, освен че се обмитява, обаче не може да бъде допусната без сложни дипломатически совалки.

 

В такива случаи, ако училище или библиотека не е уведомило посолството за внос на книги, дипломатите трябва да пишат писма, включително до митниците, с които да молят книгите да бъдат освободени.

 

Проблемите обаче са същите и при внасяне на носии и народни музикални инструменти. Нашите дипломати отказват да обвинят молдовските власти в дискриминационна политика, защото все пак проявявали разбиране след писмена кореспонденция. А колкото до значението на библиотеката зад граница: