Комисията за защита на потребителите започва проверки за опасни напитки в магазините у нас...

Чехия забрани износа на местни спиртни напитки със съдържание на алкохол над 20% в страните от Европейския съюз. Ограничението е част от пакета мерки, въведени след като 23-ма души починаха от отравяне след консумация на нелегален алкохол, примесен с метанол.


Чешкият министър на здравеопазването Леош Хегер наложи забраната по изричното изискване на Европейския съюз. Магазините за спиртни напитки в Чехия прибраха от рафтовете всички питиета с висок градус.


Премиерът Петър Нечас каза, че правителството се надява скоро да вдигне забраната. Това ще стане след като бъдат въведени нови изисквания всички спиртни напитки да се продават с етикети, указващи произхода, съдържанието и дистрибуцията им.

 

У нас Комисията за защита на потребителите започва проверки за наличие на опасни спиртни напитки в търговската мрежа. В Министерството на земеделието и храните са получени подробни сведения за чешките продукти, които трябва да се спрат от продажба. От комисията предупреждават търговците да преустановят разпространението на опасните продукти.

 

Съветът към потребителите също ще следи за нерегламентирани продажби.