Голяма част от незаконните сгради в бяха собственост на бивши държавни служители

Преди близо 2 години Нова телевизия първа ви показа незаконното село на брега на язовир Ивайловград, познато като "митничарското село". Какво се случи след акцията на ДНСК за събаряне на незаконните постройки в Ставри Димитрово, провери кореспондентът на Новините на Нова - Димитър Иванов.

Някогашното „весело село” сега е депо за строителни отпадъци, след като приключи събарянето на всички строежи, за които са приключили процедурите. Има още няколко, които предстои тепърва да бъдат потвърдени от съда.

Сред най-големите сгради, които подлежат на събаряне в Ставри Димитрово, е емблематичното „Министерство на веселбата”. Съвсем скоро то също ще остане в историята. Вместо табелата „Министерство на веселбата” по сградата днес има само остатъци от изолация, а изоставената билярдна маса на терасата напомня, че тук някога е кипял живот. Собствениците разрушават сами имението си. Вече са свалили и камбаната от параклиса пред него, кръстен на двамата братя Павлин и Николай, работили някога в „Пътни такси и разрешителни” на „Капитан Андреево”. За храма също има заповед за събаряне, но не се знае дали някой ще се наеме да я изпълни.

Съдбата на тоновете строителни отпадъци, останали след акцията на багерите, остава неясна, защото община Любимец няма пари да ги разчисти.

Зам.-кметът на община Любимец Христо Желев определи ситуацията като парадоксална, тъй като става въпрос за държавна земя, „пък общината трябва да разчисти”. Той допълни, че всякаква помощ от държавата ще бъде повече от добре дошла.

Повече за случая може да гледате във видеото.

Репортер: Димитър Иванов