Горят между 80 и 100 декара сухи треви и храсти в областта „Меча поляна”

Около 150 души продължават да се борят с огнената стихия на Витоша. В гасенето участват пожарникари, горски, общински служители и доброволци. Горят между 80 и 100 декара сухи треви и храсти в областта „Меча поляна” близо до хижа „Алеко”.

Огънят обхваща Витошките морени – предимно скалиста местност, която обаче не е далеч от гората. Изгорял е около половин декар жива гора. Пожарът обхваща част от Бистришкото бранище, но този път гори от другата му страна. Най-сериозно е положението по така наречения Южен фронт. През изминалата нощ пламъците се усилваха или поне това се виждаше с просто око.

В следобедните часове пушекът значително намаля. Все още обаче е рано е обаче да се обяви пълен контрол над стихията, тъй като заради спецификата на терена, огънят буквално изненадва пожарникарите.

Точно това се е случило и на 9-ти октомври, след като пожарникарите обявиха, че огънят е ограничен на площ от 40 декара и няма да се разраства.

„През нощта пожарът е преминал през каменната река, на 30 метра зад пожарникарите, без никой да разбере как е минал под земята, но това е спецификата на горските пожари, особено торфените”, обясни директорът на „Пожарна безопасност” – Николай Николов.

Според Филип Цанов от Сдружение "Природата за хората и регионите" причината за пожара е огнище, тлеещо от предишния пожар.

Според шефа на „Пожарна безопасност” обаче е рано да се правят категорични изводи, но не изключи възможността да се е получи възобновяване на пожара. Това означава, че пожарът, който горя само преди дни малко по-надолу – във Витошко лале, не е бил угасен напълно. Почвата е тлеела в дълбочина, което не може да се види, а малко вятър е способен да разпали ново огнище.

Другата възможност е пожарът да е възникнал в следствие на човешка дейност.

Въпреки че разследването не е приключило и никой не иска да се ангажира с причина за възникването, всички категорично отричат някой умишлено да е подпалил Витоша – и трите пъти. Не така мислят обаче хората, които тази сутрин доброволно дойдоха да гасят огъня.

Докато горе, сред пламъците, всички се борят за едно и също, долу – под стихията доброволци, организации и пожарникари започнаха да се обвиняват – за подготовката на екипите и реакциите. Не липсваха и мнения, че доброволците по-скоро пречат на организацията, отколкото обратното.

Подробностите гледайте във видеото.

Репортер: Марина Стоименова