Временното й затваряне през зимата може да се окаже пагубно за научната апаратура

Ден след като от Българската академия на науките предупредиха, че обсерваторията в Рожен може да бъде затворена, учените там се надяват, че държавата няма да допусне такава крайна мярка.


По думите им дори временно затваряне може да бъде пагубно за работата и оборудването на обсерваторията.


Младите физици Мая и Григор работят в обсерваторията в Рожен от една година. Задълженията им изискват те да живеят тук като отшелници – на 10 км. от най-близкото населено място.


Заплатата, която получават е 360 лева. Въпреки това казват, че работата им в обсерваторията е сбъдната мечта.


„Заплатата не е най-важното нещо. И това, че опознавам телескопите и тази обсерватория това е нещо, което е безценно”, разказва Григор Николов, физик в Национална астрономическа обсерватория „Рожен“.


За хората, които работят в обсераваторията не е проблем да останат без работа, а факта, че се позволява такава институция да бъде изгубена. По думите им българските астрономи са търсени навсякъде по света. Те наричат обсерваторията „институция”, тъй като и до днес в нея се правят едни от най-значимите астрономически открития и привлича учени от цял свят.


Директорът й Никола Петров казва, че рискът от самозакриване заради недостига на средства се повтарял всяка есен от три години насам.


„Всичко, което се е изграждало години, десетилетия наред е пред прага на рухване.Това е астрономия, която можем да е загубим изцяло с лека ръка. Да нарушиме дейността на цяла една научна инфраструктура. Аз не искам лично по никакъв начин да повярвам, че тази обсерватория. Тя е нашата Национална обсерватория, за която продължаваме да казваме, че е най-големият астрономически обект в Югоизточна Европа, ще допусне някой от управляващите тя да бъде затворена”, допълва още Петров.


Според него дори временното й затваряне през зимата може да се окаже пагубно върху научната апаратура.


„Нашата апаратура, която използваме е финна електроника .Тези лисващи 60,80 хил. в момента, впоследствие ще се изразяват в милиони, за да възстановим това, което сме загубили”, категоричен е директора на обсеравторията.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Анелия Веселинова