Специалистите в Центъра по трансфузионна хематология в Стара Загора настояват за увеличение

Всички лекари и половината от медицинските сестри и лаборантите в Центъра по трансфузионна хематология в Стара Загора са подали заявления за напускане, които изтичат на 16 ноември.

Те настояват за 20% увеличение на заплатите, договорени в отрасловия Колективен трудов договор със задна дата от първи юли.

Освен това лекарите искат да им се върне правото на допълнително материално стимулиране в размер на 40% от платените медицински услуги. Тази практика е прекратена от първи юли 2012 година след скандала с бонусите на държавните служители.

В момента медицинските специалисти получават по-ниски заплати от посочените в отрасловия Колективен трудов договор. Така началник на отделение взима основна заплата 670 лева, при договорена 700. В специална декларация до институциите искането е в Бюджет 2013 е за увеличение от 30 на сто.

Напрежението ескалира след скандала с бонусите на държавните служители, когато без да имат техните привилегии, на лекарите е отнета възможността за преразпределение на собствените приходи като допълнително материално стимулиране. Ако преговорите не дадат резултат след 16 ноември цяла Югоизточна България ще остане без диагностицирана кръв.

В момента в Кръвния център в Стара Загора работят 6 лекари. За да се изпълнят европейските стандарти специалистите трябва да са 15.

Повече по темата гледайте във видеото.