Съществува реална опасност две трети от езиците в Европейския съюз да изчезнат от интернет

Съществува реална опасност две трети от езиците в Европейския съюз да изчезнат от интернет. Твърдението е на учени от Италианския институт по компютърна лингвистика в Пиза, който се счита за една от най-авторитетните академични институции в Европа.

От общо 30 езика, учените са класирали на най-ниско ниво исландския, литовския и малтийския. Обърнато е внимание на правописните и граматическите правила – как и доколко присъстват в глобалната мрежа. Автоматичният превод при някои търсачки, както и съответните програми с които са оборудвани повечето от смартфоните, също спомагат за размиването на езиците и техните системи от правила. Що се отнася до българския, той е класифициран от изследването като език с „висока степен на риск”.

У нас лингвисти и филолози определят българския език, въпреки интернет, като сравнително устойчив – и заради задоволителното състояние и свободата на достъп до мрежата, и заради активния брой потребители, които по-скоро разнообразяват езиковата среда.

„Реална опасност за българския език би имало, когато не остане нито един човек, който да говори български език”, на мнение е проф. Борислав Георгиев от НБУ.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Иван Черкезов