Причината е, че преди да влязат в експлоатация новите спални вагони трябва да получат сертихикат

Влаковете на БДЖ ще останат без спални вагони, поне до края на годината. Така за първи път от компанията няма да предлагат услугата по време на Коледните и Новогодишни празници.

Причината е, че преди да влязат в експлоатация новите спални вагони, които държавните железници закупиха през лятото, трябва да получат европейски сертификати, а това отнема време.

Обикновено по празниците столичната Централна гара е пълна с хора. Още отсега по-предвидливите търсят билет, за да се приберат вкъщи по Коледа. За по-далечните дестинации повечето предпочитат да пътуват през нощта.

От пролетта обаче железниците останаха без спални вагони. Тогава БДЖ спря и последните стари композиции в очакване на 30 чисто нови, закупени от Турция. От тях още през юни бяха доставени 6, на границата чакат 14, други 5 се тестват в завода, а 5, които са за хора с увреждания, тепърва ще бъдат произведени. В модерните вагони компанията инвестира 63 милиона лева.  

„Спалните вагони отговарят на европейските изисквания. Имат 9 кабини, с климатична инсталация, с видеонаблюдение, с връзка с шафнера, тоалетни, бани”, похвали се управителят на „БДЖ-Пътнически превози” Георги Иванов.

За да тръгнат в коловозите, модерните вагони първо трябва да получат европейски сертификати за техническа изправност. От БДЖ обаче заявиха, че обемът от документи е огромен.

„Само инструкцията за експлоатация на вратите е около 900 страници”, обясни Георги Иванов.

Така на практика поне до Нова година пътниците ще могат да избират само между първа и втора класа. От БДЖ обаче обещават допълнителни вагони по празниците.