Преизбраният президент на Щатите получи поздравления от Русия, Китай, Великобритания и ЕС

Българският президент Росен Плeвнелиев изпрати поздравително писмо до американския си колега Барак Обама за категоричната му победа в президентските избори.


В него Плевнелиев изразява надежда отношенията между двете страни да се задълбочат, включително чрез разширяване на възможностите за свободно пътуване.


Победата на Обама имаше международен отзвук. В Кремъл изразиха "надежда, че положителните начинания в двустранните отношения ще се развиват и усъвършенстват. Като цяло Кремъл оценява положително победата на Барак Обама”, обяви говорителят на Владимир Путин, Дмитрий Песков.


Премиерът Дмитрий Медведев, заяви, че се радва от факта, че "президентът на най-мощната и влиятелна държава в света няма да бъде човек, който смята Русия за геополитически враг номер едно".


Китай иска да работи заедно със Съединените щати и гледа към бъдещето като продължава да тласка напред китайско-американското партньорство, заяви говорителят на външното министерство в Пекин.


Британският премиер Дейвид Камерън коментира преизбирането на Обама по време на визита в сирийски бежански лагер в Йордания. Оттам той припомни, че един от приоритетите на президента на САЩ ще бъде сирийската криза и посочи, че ще разговаря с него за това как да се положат повече усилията за намирането на изход.


В общо изявление председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жозе Барозу и Херман ван Ромпой изразяват очакване за допълнително задълбочаване на връзките на ЕС със САЩ и за обща борба със световните предизвикателства, включително в сферите на сигурността и икономиката.


Обама успя да спечели почти навсякъде, където имаше шанс. С други думи той спечели борбата за ключовите щати. За демократа са гласували около 58 милиона избиратели, а за съперника му Мит Ромни - с близо 2 милиона по-малко.  


Барак Обама обяви, че се връща в Белия дом по-уверен и по-вдъхновен от всякога, но призна, че предстои много работа за постигане на целите, заложени в кампанията му.


„От речта му можем да съдим, че той се готви за мирен мандат, за мандат без войни. С други думи Сирия, иранската ядрена криза, израело-палестинския конфликт са международни въпроси, за които Обама ще залага на дипломацията, а не на военната сила”, коментира в студиото на Новините международният редактор на Нова Олег Иванов.