След 3-годишна борба Десислава Раянова доказа, че хората с тази диагноза са дискриминирани от Касата

Жена, болна от множествена склероза, осъди Здравната каса. След тригодишна борба Десислава Раянова успя да докаже, че хората, които живеят с тази диагноза, са дискриминирани от Касата.


Подобно на много други заболявания и за това няма точна статистика, показваща колко са засегнати. Предполага се, че диагностицираните болни са около 6 000 души. От множествената склероза не се умира, но се става инвалид. Болестта най-често удря крайниците и зрението. Лечение няма. Само медикамент, който забавя развитието.


„Лечението с интерферони - то не е панацея, а забавя инвалидизацията на болния, т.е. на нас ни се отлага в период на 10-15 до 20 години изключително влошаване на организма и перспективата да седнем на инвалидна количка”, разказва Десислава Раянова.


Това лечение струва над 1600 лева на месец. Единствената надежда на болните е то да бъде осигурено от Здравната каса.


През годините обаче условията за приемане в програма за лечение се менят. Имало е периоди, в които не са лекувани хора на над 50 години, както и пациенти, които не са имали определен брой кризи, а нямат достъп до това лечение, който е задължителен изключващ критерий.


„След като си с такава оценка по ТЕЛК, ти нямаш право да имаш лекарство. Това беше становището на Касата преди три години близо”, обяснява болната жена.


Именно това решение кара Десислава, която живее с диагнозата вече 10 години, да се обърне към Комисията за защита от дискриминация, а после и към съда. Стига се до решение, което обявява критериите за получаване на лекарствата за дискриминационни.
Сега тя е доволна от решението на Върховния административен съд.


Отказът от влизане в програма оставя хиляди души в безизходица. Алтернативата за тях е или експериментално лечение, или никакво лечение. И така да станат инвалиди.


Раянова си спомня, че преди 10 години е било изключително трудно за хората с подобна диагноза.


„Ние не бяхме страна членка на ЕС. Нямаше много информация и болният освен, че беше халосан по главата с диагнозата и не знае къде се намира, трябва да търси информация, от който се сети, за да събере някакви сламки, за да види как ще оцелее”, спомня си Десислава Раянова.


Подробности гледайте във видеото.


Репортер: Нина Димитрова