Тъй като не е получавал заплата от 4 месеца, Борис продава кръвта си в местаната болница



Баща на три деца, който работи в „Напоителни системи”, е принуден да дава кръв, за да изхранва семейството си и да успее да купи подаръци за Нова година. Мъжът не е взимал нито лев от четири месеца.

Намираме Борис Найденов на помпената станция в ломското село Ковачица. Мъжът сам охранява и се грижи за поддръжката на цялата инсталация. Въпреки че всеки ден ходи на работа, не е получавал пари от месеци. Затова продава кръвта си в местната болница.

Някой път ми дават по 70 лева - най-голямата сума, която съм получавал досега. В Монтана дават по 50 лева, ако ни поискат за ломския регион - по 40 лева”, разказва мъжът.

Само преди ден Борис дал кръв за четвърти път тази година, за да осигури новогодишните подаръци за трите си деца.

 „Кръводарители, които дават кръв, по принцип почиват по шест месеца, това го знам, но като нямам пари и средства, трябва да си помисля и за семейството. Децата си искат своето”, обясни Борис.

Той е категоричен, че ще продължи да дарява кръв, ако не му изплатят заплатите, стига здравето му да позволи.

Заради съкращенията в помпената станция са останали да работят само трима души. Те дават денонощни смени, за да пазят скъпо струващите съоръжения.

За поредното си 24-часово дежурство мъжът си е донесъл храна от вкъщи – готвено от европейските помощи и застоял хляб, който купува по-евтино.

На Нова година Борис отново ще е на работа, но се радва, че поне децата му ще посрещнат 2013 като другите – с подаръци и хубава храна.
 

Повече гледайте във видеото.

 

Репортер: Биляна Борисова