Според данъчни експерти и юристи обаче в проекта са допуснати сериозни пропуски

Данъчните да имат повече власт – това предвиждат законови промени, подготвени от финансовото министерство. Предложенията на Симеон Дянков са още напролет ревизорите да могат да обискират и разпитват, да претърсват офиси и автомобили и да изземват документи.

Според данъчни експерти и юристи обаче в проекта са допуснати сериозни пропуски, което на практика ще обезсмисли новите функции на данъчните.

От първи април данъчните трябва да получат малко повече власт – но малко. Те все пак няма да имат право да проведат едно разследване от началото до край. Ще имат право да разпитват само при неотложни обстоятелства – когато се пречи на ревизията или когато се крият документи.

Как да сме сигурни, че данъчните не злоупотребяват?

Според адвоката Петър Илиев обаче, няма пълна гаранция за това, че данъчните на злоупотребяват. Експертът определя като добра новата идея на Симеон Дянков. И все пак възникват твърде много въпросителни.

„Известен факт е, че нито едно крупно данъчно или осигурително престъпление не може да се извърши, без да има данъчен чадър. Как тогава служителят да разследва своя колега? За да могат да осъществяват своите правомощия безпристрастно, те трябва да бъдат на пряко подчинение на министъра на финансите”, на мнение е Петър Илиев.

Втори проблем – защо се смята, че данъчните са готови да работят повече?

„Кой служител на НАП, който има конкретна заплата и конкретни задължения, ще съвместява тези свои задължения с новите си функции свързани с престъпления”, пита се още адвокатът.

Според него друг пропуск е, че разследващите данъчни не могат да разчитат на специални разузнавателни средства.

„Нито едно данъчно престъпление не може да бъде разследвано ефективно без СРС и това показва статистиката”, отбелязва Петър Илиев.

Банковата тайна също ще продължи да създава сериозни проблеми, когато от се иска информация.

„Банката отговаря бавно и освен това банките в България имат практика, когато получат такива писма, автоматично да уведомяват клиентите си, а първата работа на клиента, когато се чувства застрашен е да опразни банковата сметка”, смята Петър Илиев.

И макар, че всеки закон трябва да въври с финансовата обосновка колко ще ни струва, Симеон Дянков е пропуснал това, смята адвокат Илиев. Не са предвидени пари нито за обучение на данъчните, нито за закупуване на техника. Едва ли ще ги изпратят на улицата без предварителна подготовка.

Остава и въпросът дали останалите служби ще позволят данъчните да получат повече правомощия - идеята за това е поне на повече от 10 години и оттогава отлежава.

Повече гледайте във видеото.

Репортер: Нели Тодорова