Д-р Цветослава Гълъбова коментира държавното безхаберие спрямо психиатричните пациенти

Трябва да има регистър на психично болните. Това не означава регистър на всички, които по някаква причина са посетили психиатър, говорим за тежките психични болести, които могат да станат причина за опасно поведение”, заяви директорката на психиатричната клиниката „Св. Иван Рилски” в Курило д-р Цветослава Гълъбова за „Карбовски: Директно”.

Психиатричните пациенти биха могли да станат опасни и това е предвидено в Закона за здравето. Не случайно психичните болести са единствените в човешката патология, които могат да доведат до опасно поведение, базирано на основа на болестта”, обясни д-р Гълъбова.

Тя все пак побърза да поясни, че според проведено изследване едва 6% от психиатричните пациенти извършват тежки противоправни деяния. От тях, по-малко от 3% се базират на психичното състояние. Останалите се извършват заради тежката социалната дезадаптация, до която води психичното заболяване.

„До 2000 г. изписването на безплатни медикаменти бе обвързано с воденето на отчет, така че тогава лечението, наблюдението и регистрацията вървяха ръка за ръка. След влизане в сила на Закона за здравно осигуряване изписването на безплатни медикаменти се обвърза само със здравно-осигурителния статус на пациента и диспансерния отчет отпадна. За мен това беше грешка – между регистрация и активно наблюдение и лечение трябва да се прави разлика. Едното е доброволно, другото е задължително”, заяви д-р Гълъбова.

По време на гостуването си в „Карбовски: Директно” тя потвърди, че настойничеството в България е много компрометирана институция.

„При родителите нещата са различни – те наистина полагат грижи, но опрем ли до братя, сестри, вуйчовци, лели, братовчеди – за съжаление, те стават настойници заради облаги”, разказа директорката на психиатричната клиника.

Какво може да се предприеме срещу държавното безхаберие и по-болни ли сме от другите нации – гледайте във видеото.