Все още ЦИК не може да отговори дали броят на гласувалите е под или над 20%

Все още няма окончателни данни за избирателната активност на референдума. Причината е, че в момента тече повторно преброяване на секционните протоколи.

От активността зависи и какво се случва оттук нататък като последствия след референдума.

До момента са обработени 100% от протоколите на секционните комисии. В момента се прави и повторното преброяване. Според междинните резултати на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в България?" с "Да" са отговорили 60,66% от гласувалите, а отрицателен отговор са дали 37,93%.

Най-много с "Да" са гласували в район Плевен -  72, 55% и в Търговище - 72,5%. Най-много против развитието на ядрената енергетика у нас са гласували хората от  24-ти район в София - 47,27% и Пловдив-град - 46,20%.

В чужбина са гласували 4350 наши сънародници. Повечето от  тях - 53,83% са се обявили против развитието на ядрената енергетика, а 47, 26 % са били "За".

Все още ЦИК не може да даде категорични данни за избирателната активност - дали броят на гласувалите е под 20% или ги е минал. Именно това е едно от условията референдумът да бъде признат за валиден. Другото изискване е с "Да" да са гласували повече от половината запитани. Само тогава въпросът за развитието на ядрената енергетика у нас може да влезе за повторно обсъждане в парламента.

Очаква се ЦИК да обяви окончателните данни за резултата от референдума в сряда, когато изтича законовият тридневен срок за това.

Още в неделя вечерта след като даде своя вот министър-председателят Бойко Борисов коментира бъдещото развитие на казуса, в случай, че активността е по-висока от 20% и  въпросът се върне в парламента, който трябва да вземе окончателното решение. От изказването на премиера обаче стана ясно, че гласуването ще се случи в следващия парламент.

В случай, че политическите нагласи останат същите, хората в Белене може да забравят за дострояване на централата. Припомняме ви обаче, че именно в Белене и района на Плевен беше регистрирана най-високата избирателна активност.

В Белене се надяват премиерът да промени позицията си по проекта за АЕЦ "Белене"

Жителите на Белене са притеснени, че малко по-малко градчето им заприличва на блоковете, строени преди години за хората, които ще работят във втората атомна централа. Беленчани са разочаровани и затова, че толкова малко хора отидоха да гласуват на 27 януари. Вярват, че централата трябва да я има, иначе градът ще изчезне. Младите масово работят в чужбина, а децата тук ги гледат баба и дядо.

„Градът замира, оставаме едно селце - както преди години”, твърдят местните.

Някои от тях излязоха и с предложение откъде да бъдат намерени парите за АЕЦ „Белене” - "от 240 депутати да станат 120 например, останалите и техните секретарки се махат".

Хората са готови дори да протестират, ако парламентът повторно зачеркне АЕЦ-а. Убедени са, че премиерът все пак ще промени мнението си и от "Не" то ще стане "Да".

Повече гледайте във видеото.

 

Репортери: София Стойчева и Нели Тодорова