50 хиляди българи и румънци годишно очаква Великобритания след падането на ограниченията за работа

50 хиляди българи и румънци годишно очаква Великобритания след падането на ограниченията за работа в началото на другата година. В последните дни се заговори за това, че Англия готви кампания, която да изтъкне негативните страни на Острова - като например лошото време и трудното намиране на работа.

За сметка на това в други държави като Германия се чудят как да привлекат повече емигранти като работна ръка.

Екип на Новините на Нова се срещна с Десислава Апостолова. Тя  живее и работи в английската столица вече трета година.

„Мисля, че стартът е труден, защото опитът, който имаш от тук и образованието абсолютно по никакъв начин поне за мен, не е допринесъл”, обясни ни Десислава.

Великобритания е една от осемте страни, където българи и румънци все още имат ограничен достъп до пазара на труда. Така са и Германия, Австрия, Франция, Малта, Белгия, Холандия и Люксембург.

На места обаче отварянето на пазара на труда вече се възприема с особени притеснения.  Във Великобритания често пъти разрешително за работа получават по-бързо жители на страни извън Съюза, отколкото българите.

„Миналата година, юли месец, въведоха нови правила, с които ограничиха изкарването на тези разрешителни. Увеличиха срока на издаването на разрешителните от три месеца, както беше миналата година, и оттам нататък това се промени и стана 6-8-12 месеца”, обясни Димитър Калинов, който е управител на агенция за подбор на персонал.  

От началото на 2014 г. всички ограничения за нас и нашите съседи трябва да отпаднат. Остава въпросът колко радушно ще бъдат приети те.

„Дали ще са желани не мога да кажа, но със сигурност няма да има ограничения към тях - това е прието, подписано и ратифицирано от парламентите с подписването на този договор. Така че юридически, те ще могат да се ползват от всичките си права”, коментира Христо Симеонов от отдел „Свободно движение на работници и интеграция”.

На фона на негативната кампания на Острова, други европейски държави ни приемат много по-радушно. Пример е Германия. Там Агенцията по заетостта е създала сайт, който да насърчава европейците да потърсят работа в Германия. Въпреки тези разлики българите, намерили своето място във Великобритания, не се чувстват дискриминирани.

Повече подробности по темата ще намерите във видеото.

Репортер: Марина Цекова