Съдът реши да го остави в ареста

Световноизвестният лекоатлет Оскар Писториус бе обвинен в предумишлено убийство на приятелката си. Параолимпиецът отрече обвинението на изслушване в съда днес.

Рийва Стийнкамп бе открита мъртва вчера в дома му в южноафриканската столица Претория. 29-годишната телевизионна звезда е издъхнала в ръцете на лекарите от огнестрелни рани в главата и горната част на тялото.

Полицаите са открили на местопрестъплението 9-милиметров пистолет. Оскар Писториус бе задържан вчера, а днес бе изслушването му в съда. Лекоатлетът се свлече на скамейката и се разплака при изявлението на прокурора, че ще бъде обвинен в предумишлено убийство.

В официално изявление от негово име се казва, че той отрича обвиненията. Изслушването за определяне на гаранция ще бъде идния вторник, а дотогава Писториус остава в ареста. Още вчера властите заявиха, че са против определянето на гаранция. Изслушването няма да бъде предавано на живо – съдът се съгласи с мотивите на защитата, че заснемането ще бъде изключително травматизиращо за обвиняемия.   

Вчера се появи версия, че параолимпиецът е застрелял по погрешка приятелката си, защото я е помислил за крадец. Съседи на Писториус обаче свидетелстват за чути викове около инцидента, а полицаите разкриха, че на същия адрес и преди е имало сигнали за домашно насилие.

Трагедията предизвика редица коментари относно сигурността на гражданите в страната, притежанието на оръжие и високата престъпност в Южна Африка. Наред с реакциите на съболезнования към семейството на Рийва Стийнкамп, в социалните мрежи преобладава подкрепата към атлета. В голяма част от коментарите присъства съмнение във вината на Писториус. Феновете му просто не могат да повярват, че е обвинен в убийство.

Оскар Писториус е жива легенда в родината си, а и по света. Спортните му постижения будят възхищение. След като краката му са ампутирани още преди навършването на една година, южноафриканецът успя да се превърне в единствения атлет, участвал на олимпийски и параолимпийски игри.

Преди смъртта си, Рийва Стийнкамп е участвала в записите на телевизионно шоу, което стартира тази събота. Продуцентите на програмата обявиха решението си да не свалят предаването от ефир.

„Всеки епизод с нейно участие излъчва невероятна светлина, нейният смях отеква във всеки разговор. Искаме да споделим тези специални спомени с цялата страна”, се казва в изявление от шоуто.