В града вече е изготвена примерна икона с лика на двамата национални герои

Жителите на Калофер ще депозират в Светия Синод декларацията, с която настояват църквата да канонизира за светци Ботев и Левски. В града вече е изготвена примерна икона с лика на двамата национални герои. Копия от нея са изпратени до новоизбрания патриарх Неофит и пловдивския митрополит Николай.

 

По примера на батачани и калоферци поискаха църквата да канонизира за светци техните национални герои Ботев и Левски. От няколко дни ликът на двамата революционери е издигнат върху огромни билбордове, които посрещат жителите и гостите на града.

 

„Калоферци сме ботевци, с такъв дух като Ботев.Така обичаме народа, така обичаме и хората и в Калофер всички се обичаме”, каза Радка Стоименова от града.

 

„Но цяла България знае, че това са за нас икони. Няма българин, който да не изтръпне, когато чуе Ботев и Левски. Няма такъв, който да не се преклони пред техния героизъм. Така че ние тук само можем да се гордеем, че тези хора са родени тук при нас”, коментира Румен Стоянов, кмет на Калофер.

 

Три пъти опожаряван от турците до основи горният метох в Калофер и до днес пази стъпките на Левски. Дякона често се е криел тук. Най-старата монахиня в манастира все още си спомня разказа на някогашните калугерки, които са разпознавали Левски по чукането на вратата.

 

„Те са го имали като свое дете. Той е бил Йеродякон. Той е бил с расо. Той е бил духовно лице. Всъщност той се остава пред небето винаги духовното лице. Свалил е расото, за да послужи на народа поробен”, каза сестра Валентина от манастир „Свето Въведение Богородично“ в Калофер.

 

И въпреки че много пъти  Левски и Ботев са намирали спасение в църквата, сега каноните на същата църква не позволяват те да бъдат обявени за светци, категорична е монахинята.

 

Според Владимир, който живее срещу музея на Ботев, ще е срамно, ако църквата не ги признае за светци.

 

Кметът на Калофер смята, че този път църквата ще размисли. Ще изпрати на новия патриарх цветно копие на портрет на Левски - увенчан с лаврови клонки, а на Ботев - с дъбови. Репликата е от 1934 година и дълго е пазена в съседното село Тъжа. Картината се предавала от поколение на поколение.

 

Още преди да са канонизирани в местното училище децата изучават националните герои като светци.

 

Калоферци са категорични, че ако Светият Синод не уважи декларацията им, ще организират национална подписка  за признаването на Ботев и Левски за светци.

 

Репортер: Благой Бекриев