По думите му през трите години, в които е бил министър, цената на тока се е повишила с малко над 3%

Това е един неизгоден за страната ни договор, който е започнал през 1999 година и след това на три етапа все повече ние е оплитал в мрежите си” каза в предаването „Здравей, България” Трайчо Трайков по обвиненията на Делян Добрев за особените залози в договорите за „Марица” 1 и 3. Той каза още, че е можело, на всеки етап, това да се прекрати. „Сега вече централата съществува и работи”, добави той. 

 

По думите на Трайков през трите години, в които е бил министър, цената на тока се е повишила с малко над 3%. В трите години преди той да стане министър цената се е повишила със 17%, а в годината, след като той вече не е бил министър, цената е скочила с 14 на сто.

 

Трайков съобщи още, че при пускането на централата е договорил неустойки за неспазването на определени технически показатели, които първоначално не са били договорени. 

 

„Ако не се бяхме противопоставил на проекта „Белене” сега щяхме да имаме много по-голям проблем от този с Мариците, защото цената на електроенергията от белене би била между 50 и 100% по-висока от тази на американските централи”, категоричен е Трайков.

 

„В 43 годишния си живот съм се занимавал с политика само 3 години. Продължих да коментирам темите в моя ресор, защото на хората им е интересно да разберат какви са нещата. Това е малко неразумна политика, защото аз коментирам, но няма партия, която да ме защитава. Стига се до смехотворни обвинения. Това дава възможността да се скриват истинските проблеми”, добави бившият министър на енергетиката. 

 

Какво още каза Трайчо Трайков гледайте във видеото.