80% от работещите не знаят в кой пенсионен фонд са парите им

Когато човек е на 20 години, не мисли какво ще прави на 60. Но когато е на 60, му се иска да е помислил на 20. И ако в някои сфери от живота има втори шанс, то за пенсионното осигуряване не е възможно да върнем времето назад, което ни задължава да вземаме разумни решения навреме.

Ето защо разговорите за спестяване, при това за нашето собствено, трябва да се провежда често и да се действа целенасочено, още с взимането на първата заплата.

Ако сте пропуснали този момент, но все още пенсионирането е далеч, не е късно да създадете своя устойчив план за добре подсигурено бъдеще. А това минава през избор на пенсионно дружество, което да управлява личната ви партида в Универсален пенсионен фонд.

Снимка: iStock

80% от работещите не знаят в кой пенсионен фонд са парите им

Обикновено приемаме заплатата си нетно, без да се интересуваме какво се случва с вноските, които ни се удържат от брутната сума.

Ако взeмате 2000 лв. брутна заплата, то всеки месец по личната ви партида в универсален фонд постъпват около 100 лв. или 5% от осигурителния доход – 2,2% от служителя и 2,8% от работодателя.

При средно годишно увеличение на заплатата от 4%, след 40 години брутната сума, която ще получавате, ще бъде 9 600 лв. А вноската, която ще постъпва в личната ви партида, ще достигне внушителните 480 лв. месечно, което е стъпка към постигане на финансова независимост и осигуряване на достойни и щастливи старини.

Универсалните пенсионни фондове или така нареченият “втори стълб” на пенсионното осигуряване, съществуват като част от нашето задължително социално осигуряване от 2002 година.

Те работят на капиталов принцип, т.е. средствата се инвестират и носят доход. Всеки клиент има своя партида, в която постъпват вноски и резултатът от инвестиране на средствата в нея може да се види всеки ден.

22 години по-късно анализатори установяват, че около 80% от работещите не знаят в кой фонд отива 5% от осигурителния им доход. Това може да се провери лесно и бързо чрез обаждане на Националната агенция за приходите (НАП), на телеофн: 0700 18 700 или 02/985 968 01.

Как да изберем пенсионноосигурителна компания?

Сигурност, стабилност, прозрачност, добри резултати, специално отношение към клиента, дейност, която помага на обществото, високо

квалифициран екип и много други са критериите, по които клиентите избират своята пенсионна компания.

След стартиране на пенсионирането от универсалните фондове, клиентите вече се интересуват и от това как могат да се пенсионират и какви пенсии ще получават. Съвсем наскоро от ПОК „Доверие“ съобщиха, че са единствената пенсионноосигурителна компания в България, която за трета поредна година увеличава пожизнените и разсрочени пенсионни плащания на своите клиенти и то с процент, по-висок от годишната инфлация*.

Размерът на актуализацията за периода от 1-ви април 2023 г. до 31-ви март 2024 г., за Фонд за изплащане на пожизнени пенсии „Доверие“ (ФИПП) е 7,76%, а за Фонд за разсрочени плащания „Доверие“ е 11,67%.

Снимка: iStock

Така, общото увеличение на отпуснатите първи пожизнени пенсии, от ФИПП „Доверие“, от месец октомври 2021 до момента достига до 28,63%.

ПОК „Доверие“ е предпочитан избор за почти 1 млн. и 250 хил. клиенти и управлява нетни активи за над 5,6 млрд. лв.**. Компанията е част от „Виена Иншурънс Груп“, водещ застраховател в Централна и Източна Европа, с повече от 32 млн. клиенти.

За всички, които желаят да станат клиенти, компанията е създала изцяло дигитален процес за прехвърляне в универсален пенсионен фонд, който отнема само няколко минути.

Изборът на правилна пенсионна компания е инвестиция във вашето спокойствие и сигурност. Доверявайки се на дадено дружество, вие избирате вашето бъдеще, заради което е необходим информиран и обмислен избор, базиран се на резултати и ценности.

*Инфлацията измерена през ХИПЦ, последно публикувана от НСИ, към края март 2024 г.

** По данни на КФН към 31.12.2023 г.