Това несъмнено е универсално средство за поддържане на подходяща температура в стаята

Климатикът несъмнено е универсално средство за поддържане на подходяща температура в стаята, без значение дали навън е студено, или горещо. Това е причината хората да обмислят покупката на климатик буквално по всяко време на годината. Но кога е наистина изгодно да купите и поставите климатик? Ето какво казват специалистите.

Кога хората мислят за климатик

Отговорът на този въпрос е съвсем логичен: болшинството от домакинствата се сещат за климатици в разгара на лятото или на зимата, когато температурите са непоносимо ниски или високи. Точно тогава повечето хора решават, че е крайно време да се снабдят с нов уред и няма време за повече отлагане или двоумене по въпроса.

Но мислите ли, че търговците не знаят това?

Най-подходящото време за купуване на климатик

Снимка: iStock

Най-доброто време за купуване и монтиране на климатик е това, в което можете да го направите най-евтино и бързо, разбира се. Затова трябва да изберете период, в който търговците предлагат най-много промоции, а фирмите за монтаж са най-свободни и могат да дойдат бързо да инсталират уреда ви.

Специалистите препоръчват да се огледате за своя нов климатик през пролетта – това е времето, в което ще го получите възможно най-евтино и най-бързо. За това има няколко важни причини.

4 причини да купите климатик през пролетта

Ако дълго време сте следили пазара на климатици, вероятно сте забелязали, че през пролетта търговците правят наистина добри и много на брой отстъпки. Причините за това са няколко. От една страна, в средата на зимата или в средата на лятото клиентите на климатици са достатъчно много и продажбите нямат нужда от стимулиращи цени. Но това не е всичко.

Производителите на климатици обикновено пускат новите си модели през есента, за да има какво да предложат в най-активния си сезон, а именно през зимата.

Снимка: iStock

Затова търговците често предлагат отстъпки през есента, когато имат нужда да направят място за новото зареждане. Но зимата не е благоприятно време за монтиране на климатици. Ето защо може да намерите страхотни промоции и през пролетта, когато продажбите отново са в застой преди големите жеги, а предвидливите продавачи са готови да предложат ниски цени за останалите от предходната зима климатици.

Третата причина да купите климатик през пролетта е свързана с фирмите за монтаж. Тъй като не можете да инсталирате сами уреда си, ще трябва да прибегнете до услугите на специалисти. Монтажните групи през зимата и лятото са свръхзаети и дългите им списъци с ангажименти ще ви накарат да чакате доста дълго, преди новият ви климатик наистина да заработи. Понякога цените на монтажите в активните сезони също се покачват, докато през пролетта и есента е по-лесно да откриете добри оферти.

И не на последно място, пролетта е много по-добро време за поставяне на нов климатик, ако се налага да правите ремонт у дома, за да го инсталирате. Разбира се, това не е задължително, тъй като уредът може да се постави при всякакви условия, но ако сте решили да освежите или напълно да реновирате помещението, пролетният сезон ще ви позволи да го правите в благоприятни метеорологични условия и без бързане.