Според бившия кмет основните роли на протестите са били раздадени на сутеньори и наркотрафик

Два дни преди общинският съвет във Варна да избере наследник на Кирил Йорданов, бившият кмет разпространи отворено писмо до гражданите на града.

 

Според Йорданов „метежниците” готвят поредния опасен удар за Варна. Първи сред тях е градският лидер на социалистите Борислав Гуцанов.

 

"Това, което не можаха да постигнат в дебат с аргументи, в многобой на избори или с други демократични средства, Гуцанов и социалистите му постигнаха с помощта на улицата”, пише Кирил Йорданов. Той смята, че основните роли на протестите са били раздадени на „сутеньори, наркотрафиканти и на други черноработници”, които са били обявени за неформални лидери на най-агресивната и безпардонна част от площадната агитка.

 

Бившият кмет смята още, че след неговата оставка усилията им вече са насочени към разбиване и унищожаване и на общинската администрация.

 

Според Йорданов се цели "пълно блокиране на функциите на Общината".

 

По думите му всичко това се случва, "за да се овладеят, в суматохата, общинските търговски дружества - неприкосновената територия на политическите партии и на техните сподвижници”.

 

Сред темите в писмото, са броят и политическата принадлежност на т.нар. "бордоваци" в управителните структури на дружествата "Пазари", "Градски транспорт", "Паркинги и гаражи", "Ученическо и столово хранене" и др.

 

"Погледнете кои са адвокатите им и се заинтересувайте за размера на техните хонорари – по правило, по-големи от дължимите към общинския бюджет дивиденти", пише бившият варненски кмет.

 

Според неговите прогнози "умишлено създаваният хаос в града ще попречи на новосъздадените общински предприятия да заработят, с което режисьорите на метежа ще преизпълнят предварителния си план".

 

Последната част от писмото но Кирил Йорданов е посветена на няколко мрачни прогнози и предупреждения. Според тях бъдещият кмет на Варна ще пристъпи към подмяна на хора от общинската администрация, а "шепата кресливи подставени лица, натикани в ролята на справедливо протестиращи, няма да позволят друга воля, освен волята на кукловодите си".

 

Йорданов предупреждава, че "вотът на варненци отново ще бъде подменен, както беше подменен и през 2011 г.".