Касата не заплаща изделията, а болните рядко могат да си ги позволят

Десетки пациенти с неврологични заболявания са застрашени от пълно обездвижване, защото не могат да си позволяват скъпоструващи импланти. За това сигнализират лекари и болни. Става дума за пациенти с Паркинсон и за деца с вродени двигателни увреждания. 

 

48-годишният Николай Николов живее и се бори с диагнозата Паркинсон от над 10 години. В началото на март го откриваме по време на тежка криза в клиниката по неврология на болница „Свети Иван Рилски”

 

Николай живее съвсем сам, а от месеци е почти напълно обездвижен. Той е един от десетките пациенти, при които лекарствата започват да не действат. Единствената алтернатива е поставянето на скъпоструващ имплант – мозъчен пейсмейкър, който задава импулси за движение. Подобни импланти вече се слагат и при деца с дистония – тежко вродено двигателно увреждане. 

 

Касата не заплаща тези медицински изделия, а болните рядко могат да си ги позволят, защото цената им достига 40 хиляди лева. В случая на Николай късметът се усмихва – дни след като за първи път ви разказахме историята му, средствата за животоподдържащия стимулатор са събрани от дарения. На девети април лекарите започват дългоочакваната операция. Само дни след операцията Николай вече се движи нормално.

 

Очаква се в следващите седмици състоянието на Николай да се подобри още повече. Въпреки успеха на терапията обаче от Касата са категорични, че засега няма да поемат скъпоструващите импланти за други пациенти

 

„Николай вече е независим и се надяваме, че те ще бъдат трайни”, каза в студиото на „Здравей, България” д-р Дечо Дечев, директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. 

 

По думите му лекарите са решили проблема на Николай, но оттук нататък проблемът е със Здравната каза. „При желание от тяхна страна проблемът на тези хора може да бъде решен”, добави специалистът. Според него средствата в бюджета за медицински изделия не е голям

 

Целия репортаж гледайте във видеото.