Обновяването започва от панелките, които са в състояние, близко до критичното

След много проблеми през годините с незаконно остъклените балкони в София, Общината обещава, че програмата за санирането на панелните жилища предлага решение, което не предвижда глоби и санкции за собствениците.

 

Над 30 са остъклените балкони на блок от столичния квартал „Разсадника”. От 56 балкона от двете страни на блока са остъклени общо 33. За нито един от тях няма официални документи, регистрирани в Общината, призна в ефира на Нова ТВ домоуправителят Оник Пилобисян. На фасадата се виждат дограми от всякакъв вид, отразяващи модата от различните епохи.  

 

„Програмата за санирането ще доведе и до това да оправим фасадите на блоковете”, отбеляза архитект Влади Калинов от Контрол по строителството към Столичната община. „Всеки собственик на жилище трябва да се опита да направи жилището енергоефективно, особено на сградите, които са строени преди 30 години”, добави той.

 

По думите на архитекта програмата позволява да се ползва основно финансиране за саниране на сградите. По европейски програми ще се поемат безвъзмездно 75% от необходимите средства. Останалото ще бъде за сметка на дофинансиране от собствениците на жилищата.

 

Блоковете ще изглеждат по съвсем друг начин, уверяват от Общината. По идея на главния архитект на столицата санирането ще става по типови проекти, тъй като по-голямата част от София е застроена с панелни жилища. „Панелните блокове са в състояние, най-близко до критичното”, отбеляза Влади Калинов.

 

Проектите за обновяването на панелките предвиждат изцяло ново решение и за балконите, посочи архитектът. По думите му санкции за собствениците на незаконно остъклените тераси няма да има. „Никой от общинската или държавната администрация не е казвал, че ще се събаря”, подчерта представителят на Общината.

 

Около 1 000 лева на домакинство ще струва санирането на панелните жилища.

 

Повече по темата гледайте във видеото.