2000 деца по света загиват ежедневно от травми, сочат данни на Световната здравна оганизация

2000 деца по света загиват ежедневно от травми, сочат данни на Световната здравна оганизация. Увеличение на детските злополуки обикновено има през летните месеци – най-вече заради хубавото време и почивните дни. Как да предпазим децата си и какви други опасности крие лятото?

 

Според медиците голяма част от детските травми се дължат на родителска небрежност. Затова експертите съветват - при травма на крайници или глава обездвижването е задължително. Ако има кървене, то трябва да се спре например с ръка, парцал, колан, въже. Едва след това трябва да се потърси медицинска помощ. Особено внимание в летния сезон трябва да се обърне и на раните.

 

В последните години все повече се увеличават и детски травми в следствие на пътни инциденти. И въпреки че в повечето случаи виновни са шофьорите, според експертите родителите трябва задължително да научат децата си на следното:

 

Лекарите съветват също да не пренебрегваме и привидно невидимите опасности. Незащитена кожа не трябва да се излага на слънце, особено в пиковите часове на деня. 

 

Родителите обаче не трябва да се предоверяват и на слънцезащитните кремове – особено на плажа. Защото при повечето продукти ефект след влизането в морето няма.

 

Много е важно профилактиката да започне, когато децата са съвсем малки. Не на последно място, защото грижата за кожата в зряла възраст започва още в детсвото. 

 

Целия репортаж гледайте във видеото.