Победителите получиха много подаръци от българската легенда Йордан Йовчев

Деца, спечелили битката с рака, извоюваха за България пет медала на Международно спортно състезание в Москва. Страната ни участва за първи път в престижната надпревара. Седмица преди да заминат, българчетата бяха единодушни, че очакват да създадат повече приятелства, отколкото да спечелят много медали от състезанието. Но успяха да направят и двете.


Тези деца са доказателство, че мечтите се сбъдват, независимо от трудностите по пътя. Трябват само смелост, упоритост и много труд. В състезанието в Москва участваха 500 деца от 17 държави. Българският отбор беше най-малкият - от шест деца и грабна цели пет медала. Три - бронзови по плуване, лека атлетика и спортна стрелба. И два сребърни по женски и мъжки футбол.


„Цялото мероприятие премина през мотото „Ракът е излечим”, след историята на болестта и болката, започва историята на победата! Това беше мотото и смятам, че то само говори за себе си, за нашите победители!”, обясни за Нова Петя Александрова, зам.-председател на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания”.


Лидия печели второ място по футбол и трето по лека атлетика.


„Горда съм и искам да пожелая на тези деца, които нямат смелост да кажат на другите, че са болни от такива заболявания, да са смели и никога да не се връщат назад!”, каза Лидия Стефанова минути след като самолетът от Москва се приземи на родна земя.


„Имаше доста добри противници и смятам, че след като взехме среброто, се справихме добре”, обясни Радослав Низамов. На въпрос какво му е било най-трудно в състезанието, той отвърна: „Да опазя най-добрия играч на турнира и не му допусна нито един гол”.


Победителите получиха много подаръци от българската легенда Йордан Йовчев.

 

„Децата спортуват и естествено, че се представят добре, което ни дава амбиция и задълженост към тях, да обръщаме повече внимание към тях”, каза зам.-министърът на младежта и спорта Йордан Йовчев.


Спортните ни надежди вече започват тренировките за догодина.


Повече по темата гледайте във видеото.