Причините за това са груби нарушения и липса на прозрачност по време на предишното управление

Скандални нарушения в социалното министерство разкри пред журналисти ресорният министър Хасан Aдемов. България е на път да загуби между 30 и 70 милиона евро от Европа заради груби нарушения и липса на прозрачност по време на предишното управление. 


И още - на фона на растящата безработица служители на ведомството са взимали по 5 хиляди лева на месец – според документите са работили по 24 часа на ден, без почивка дори и през уикенда.

 

Министърът направи анализ на наследството си от предишното управление. Резултатът – огромно изоставане по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”. Оттук и основният приоритет - в най-кратки срокове ведомството трябва да усвои почти 323 милиона лева. 


„Което означава, че до края на годината - в рамките на 6 месеца Министерство на труда и социалната политика трябва да усвои толкова средства, колкото са усвоени през последните 4 години, обясни министър Адемов.


Каквито и усилия обаче да положи новата власт, България със сигурност ще изгуби между 30 и 70 милиона евро от Европа. По правило средствата отиват за заетост, образование и социални услуги. Причината за забавянето според министъра е в лошото провеждане и изпълнение на обществени поръчки, както и честите смени на управленските екипи. 


Нарушенията обаче не свършват до тук. След проверка на Адемов се оказало, че служители на ведомството са взимали по 5 000 лева месечно над трудовото им възнаграждение. Най-фрапиращ е случаят с главния секретар на министерството – Мая Никовска. Служителят е работил по пет договора едновременно и месечно е служил повече от 340 часа. 


„Ако се вземем предвид и работата му по останалите проекти, практически излиза, че 24 часа той е работил денонощно, без да има между седмични почивки от по 2 дена по Кодекса на труда”, поясни Хасан Адемов.


Други 30 души са били назначени в разрез със закона.


„Всякакви са хората - има и експерти, и директори на дирекции, по-високи, по-ниски йерархични нива. Все още не можем да разберем на какъв принцип са били сформирани тези управленски екипи на проектите, вероятно има голяма доза субективизъм - вие знаете за какво говоря”, коментира социалният министър.

 

Социалният министър Хасан Адемов очерта и редица приоритети за намаляване на загубите по оперативната програма. Един от тях е прехвърлянето на пари от неуспешни проекти към такива, доказали ефективността си. Предвижда се 25 милиона лева да бъдат прехвърлени от Министерството на образованието към социалното ведомство. Така допълнителни пари ще има за обучение чрез ваучери за придобиване или повишаване на професионална квалификация на безработни с цел да им бъде осигурена работа за срок от 9 до12 месеца. Повече пари ще има и за лични асистенти на хора с увреждания.

 

Повече по темата, както и коментара на бившия социален министър Тотю Младенов гледайте във видеото.