Малката Никол починала в Смолянската болница след усложнение от варицела

Осъдиха двама лекари от Смолян за смъртта на 4-годишно дете. Те получиха условни присъди от общо три  години лишаване от свобода. Според Апелативния съд в Пловдив, който отмени оправдателните им присъди, докторите са проявили лекарска небрежност и не са положили необходимите усилия да спасят момиченцето, което починало в Спешното отделение на Смолянската болница.


Две години лишаване от свобода условно и две години да не упражнява лекарска професия е наказанието за д-р Мария Ирикева. В онази нощ тя оставила детето да се превива от болка на кушетка в Спешното отделение в продължение на три часа, след което то починало. 


Личната лекарка - д-р Денка Лалова, няколко пъти върнала момиченцето без да го насочи към специалист. За това отнеха лекарските й права за една година, докато трае условната й присъда.


Третият подсъдим – д-р Виктор Господинов, бе оправдан


Според петорната медицинска експертиза 4-годишната Никол починала от пневмония, до която се стигнало след усложнение от варицела. Родителите не искат финансово обезщетение, а реални присъди за тримата лекари.


Решението на съда не е окончателно и медицинските лица могат да обжалват наказанията си.


Репортер: Благой Бекриев