Бившият кмет на Сливен беше признат за виновен , че е превишил правата си

Пловдивският апелативен съд отмени изцяло осъдителната присъда на Старозагорския окръжен съд, с която подсъдимият Йордан Лечков беше признат за виновен.

 

Апелативните магистрати отменят присъдата на Лечков от 3 години затвор условно с 5-годишен изпитателен срок. Бившият кмет на Сливен бе признат за виновен в това, че на 19 февруари 2010 година в качеството му на кмет е превишил правата си.

 

На 19 февруари 2010 г. като кмет на Сливен той издал заповед да се почистят дерета около село Тополчане и още две села, като се разпоредил изпълнителят "Екоседимент" - София да изнесе инертните материали за своя сметка.

 

Сега съдът го призна за невинен и го оправда по това обвинение, като от приетата  експертиза е установено, че липсват както строителни, така и технически материали от извадените земни маси. Експертизата е изготвена от инженер геолог и инженер специалист по инертни материали. Съдържанието на инертните материали е изследвано и е установено, че щетите са в размер на 133 лв., а не както се твърди  – з държавата в размер на 14 642 лв. и за "Напоителни системи" ЕАД Сливен - 3882,33 лв.

 

Съдът прецени, че от обективна и субективна страна не е извършен този престъпен състав, тъй като липсва умисъл и специална цел - облагодетелстване на "Екоседиментс" ООД.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.