Депутатите от комисията изслушаха двамата кандидати за поста Динчо Генев и Румяна Тодорова

Очаква се до края на седмицата да бъде избран новият управител на Националната здравно-осигурителна каса. Това обявиха за Новините на Нова от парламентарната здравна комисия. Депутатите от комисията изслушаха двамата кандидати за поста - Динчо Генев, подкрепен от ДПС и Румяна Тодорова, предложена от БСП.


И двамата кандидати за шеф на Здравната каса наредиха сред приоритетите си - спешен финансов анализ на фонда, възстановяване на диалога с министерството и с браншовите и пациентски организации. Те обещаха да работят и за връщането на медицински дейности като ин витро процедурите и ваксинациите, например, от Касата към бюджета на здравното министерство.


„Трябва да се погледне прагматично на нещата - тоест, с какъв ресурс се разполага. Той не е безкраен и този ресурс да бъде изхрачен най-разумно, да бъде оказана най-належащата медицинска помощ в страната, а след това да се мисли за елитарна медицина. Не можем да правим ракети, а да сме с цървули”, обясни Динчо Генев.


„Проблемът не е само в болничната помощ. още по-сериозен е проблемът в извънболничната помощ, при лекарствата. Трябва да имаме реално остойностяване, за да видим дали ще стигне бюджета. В момента имаме отгоре надолу - имаме тези пари. Те стигат за толкова, по клинични пътеки, по извънболнична помощ. Когато имам реално остойностяване, наистина може да се види колко струва здравеопазването”, обясни от своя страна Румяна Тодорова.  


Въпреки че и двамата номинирани настояват за демонополизацията на Касата, идеите им за това се разминават.


„Аз съм най-вече за това да съществува конкуренция. В България да бъдат създадени няколко каси, опитът за създаването им беше унищожен, но нека бъдат създадени законови възможности. Ако има конкуренция между две, три или четири каси - нещата ще бъдат много по-добре”, допълни Динчо Генев.


Румяна Тодорова пък каза: „Аз на този етап обаче не съм за пълната конкуренция. На този етап съм за надграждащ модел. И ще ви кажа защо – виждам как фалират фондовете, защото борбата там е за по-ниската премия - по-малко пари, по-голям пакет. Но пациентът иска повече, а фондът няма пари и в един момента фалира.


Повече по темата гледайте във видеото.