Според лекарите основната причина за това са семейните събирания

Здравните власти у нас очакват ръст на заболелите от коклюш при завръщането на учениците в клас след серията почивни дни. Според лекарите основната причина за това са семейните събирания покрай великденските празници и струпването на хора за по-дълго време на едно място. Последните данни на Здравното министерство са, че заразените с коклюш у нас вече са близо 800.

Още две деца – на 14 и 10 години, в Пловдив са заразени с коклюш по време на великденските празници. Заболяването при тях протича леко, учениците са на домашно лечение. С тях болните от коклюш в града под тепетата вече са 23, съобщават от здравната инспекция.

Лекарите очакват още ученици да попаднат в графата на заразените. „Ще се дължи на контактите между хората, тъй като това е силно заразно заболяване”, коментира епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

Готова ли е организацията на РЗИ-тата за безплатна имунизация на бременни срещу коклюш

През кабинета на доктор Недка Стоянова всеки ден минават четири-пет деца с коклюш. Като при тях заболяването протича леко. „Обикновено с температура, с пристъп на суха кашлица. Родителите съобщават, че вечер не могат да спят от кашлица до повръщане и затруднено дишане”, обясни медикът.

Освен че новородените вече могат да бъдат имунизирани срещу коклюш с две седмици по-рано, лекарите препоръчват да се ваксинират и възрастните хора, които са били в близък контакт с бебета до една година.

„Реваксинират всички възрастни, които ще контактуват с новороденото - баща, баба, дядо, гледачката, по-големи братя или сестри”, уточни Бацелова.


Бацелова коментира и лаймската болест. Експертът обясни, че тя е трудна за диагностициране заради идентичната симптоматика с други болести. Епидемиологът препоръча, когато се излиза сред природата, да се използват репеленти, да се носят бели и дълги дрехи. Специалистът поясни, че ако бъде намерен кърлеж, той трябва да бъде изваден и занесен за изследване.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase