Голяма част от тези двойки не са търсили консултация със специалист

Над 145 000 двойки в България имат репродуктивни проблеми. Това показва национално проучване, поръчано от фондация „Искам бебе” и сдружение „Зачатие”.  

 

Тревожното е, че голяма част от тези двойки не са търсили консултация със специалист. 

 

А други хора, предимно в малките градове, отказват да споделят за проблема си.

 

Около 30 000 души с репродуктивен проблем са опитали да го решат със самолечение. Четири процента от анкетираните пък смятат, че проблемът е психологически, а не медицински. 

 

Не на това мнение е Стефка Сарафова – председател на сдружение „Зачатие”. Тя е на 24, когато разбира, че не може да забременее. Следва поредица от медицински процедури, сред които и ин витро

 

„След миналите процедури заченах и двете си деца нормално, но това малко или много е следствие от лечението, на което бях подложена. Аз не съм от хората, които вярват в чудеса, вярвам в медицината. Винаги има решение”, заяви Стефка Сарафова.

 

Основният съвет, който Стефка Сарафова и другите жени, създали организации за подпомагане на хора с репродуктивни проблеми, е да не отлагат решаването на проблема. 

 

Изследването показва още, че между 360 и 500 хиляди души не знаят как да решат проблема си и към кого да се обърнат. Около 27% от анкетираните пък не знаят дали имат такъв проблем. 

 

„Един огромен процент от тези хора, които казват, че не знаят дали имат проблем, те всъщност имат, не могат да осъществят желаното забременяване, но все още са в много сериозен шок и не споделят това”, обясни Радина Велчева, председател на фондация "Искам бебе". 

 

Около 5% от хората с репродуктивни проблеми успяват да се сдобият с дете след ин витро процедура. Фондът за асистирана репродукция подпомага с държавни средства три процедури на жени с репродуктивни проблеми до 43 годишна възраст. 23 000 души са подали документи в него от създаването му преди четири години.