Кървавият терористичен акт бе извършен на 18 юли миналата година

Разследващите все още нямат категорично становище кой е извършителятГодина след атентата в Бургас разследващите все още нямат категорично становище за това кой е извършителят. Очаква се прократурата да излезе със заключение чак в края на ноември.
При смъртоносния взрив на Сарафово на 18 юли загинаха петима израелски туристи и шофьорът Мустафа Кьосов. На мястото на взрива в четвъртък ще бъде открит паметник.


Д-р Иван Събев е лекарят, който е бил дежурен на летището в Бургас на фаталната дата. Взривът става пред очите му. Още помни първите минути - “ужаса, пушека, горещината от пожара, писъците на пострадалите“.


Линейките пристигат само след 10 минути, за да откарат в болницата най-тежко ранените. Година след атентата, разследването все още не е приключило. Срокът му бе удължаван няколко пъти, като последно крайната дата, на която прокуратурата трябва да излезе със становище, е 20 ноември. Разпитани са над 150 свидетели.


Какво се случи на 18 юли 2012?Разследващите до момента не се ангажират да оповестят кой е поръчителят и извършителят на терористичния акт.


Все още продължава събирането на доказателства. Те следва да бъдат анализирани в тяхната съвкупност и едва тогава, ако бъдат събрани достатъчно доказателства за виновността на дадено лице за извършване на конкретно престъпление, ще бъдат повдигнати обвинения“, обясни за Новините на Нова окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова.


След атентата на летището бяха затегнати драстично мерките за сигурност по отношение на пристигащите израелски туристи. Атентатът не попречи на отношенията и на туристическия обмен между България и Израел. 


Репортер: Цеца Алексова