Обединението вдясно смята, че в този момент България не се нуждае от нов заем

От Реформаторския блок призоваха Президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху актуализацията на Бюджета. Обединението вдясно смята, че в този момент България не се нуждае от нов заем. И целта му е да се облагодетелстват задкулисни интереси. Подобни опасения има и по повод поевтиняването на тока.


Обединението вдясно видя и друго общо между прекрояването на бюджета и поевтиняването на тока – и двете могат да се окажат бомба със закъснител.


„Писане на решения на коляно – уверявам ви, те ще бъдат много тежки за България”, обяви Найден Зеленогорски.


Десните недоумяват защо се тегли нов заем, във време, в което фискалният резерв е в добро здраве.


Мартин Димитров пък се обяви категорично за спиране на тази актуализация. Според него това били първите стъпки, които правителството поема по пътя на Жан Виденов. „Тук отговорността на българския президент е много голяма. И ние го призоваваме той да спре тази мафиотска схема сега”, призова Димитров.


Ръката на мафията Реформаторският блок съзря и в намалението на цените на тока.
12% данък „мафия”, който ще отиде в ръцете на различни олигарси най-вече през сметките ни за ток”, заяви Радан Кънев от ДСБ.


Сметките на десните показват, че сериозните мерки в енергетиката трябвало да доведат до намаление не от 5%, а от поне 17 на сто. Останалите 12% щели да се преразпределят вътре в системата, облагодетелствайки централи, които са основно свързани с бизнесмени като Христо Ковачки и Кирил Домусчиев. Десните изразиха съмнение, че и енергийният регулатор далеч не е независим.


От Реформаторския блок не изключват и сценарий, при който след моментното поевтиняване, токът рязко да поскъпне.