Той е обвинен, че е отказал прилагане на СРС по досъдебно производство срещу Орлин Тодоров

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Цветан Цветанов, съобщиха от институцията.

 

В хода на разследването по досъдебно производство, водено срещу Станимир Флоров, който е бивш директор на ГДБОП, са били събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов. 

 

Бившият вътрешен министър е обвинен, че като министър е отказал разпореждане за прилагане на СРС по досъдебно производство, водено срещу Орлин Тодоров, който е бивш директор на РЗБОП – Велико Търново. 

 

Обвинението срещу Цветан ЦветановС отказа си Цветанов не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин, обосновават се от прокуратурата.

 

От прокуратурата посочват и че в специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС-та, нито е съществувала опасност от разкриването им. 

 

Разследването по отношение на останалите лица продължава, уточняват още от държавното обвинение.

 

Жертва съм на организираната престъпност и на тези конюнктурни интереси, които имат определени лица”, заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов във връзка с внесения от прокуратурата обвинителен акт за отказа на разпореждане за прилагане на СРС. 

 

Мнението на прокуратуратаПо повод внесения обвинителен акт Цветанов заяви: „Крайно време беше. Това, което съм искал през цялото време, е колкото е възможно по-бързо да влезе в съдебна фаза, защото за мен е важно подобен процес да не бъде протакан”.

 

На въпрос как ще доказва това в съда Цветанов отговори: „Какво да доказвам в съда? Аз съм невинен. Те трябва да докажат, че съм виновен, аз съм невинен”.

 

„Доказателствата, които са събрани, за да му бъде повдигнато обвинение и да бъде внесено това производство в съда, сочи, че всички доказателства са събрани и е обоснована неговата виновност. В крайна сметка, съдът е органът, който решава дали е виновен или не, но нашата преценка е, че имаме достатъчно доказателства. А по отношение на мнението му, че е жертва на организираната престъпност - трудно бих могъл да го споделя”, коментира Евгени Диков, който изпълнява длъжността главен прокурор на София.