Ани Бонева и Сохаил Джафар разказват за институционалните "безумия" в България

Ани Бонева и Сохаил Джафар гостуваха в студиото на „Здравей, България”, за да разкажат как се е наложило да се преборят с институциите преди да имат право да сключат брак. 


Ани Бонева е вторият човек, който се осмелява да съди Министерството на здравеопазването заради липсата на радиоактивен йод-131. От години тя се бори с онкологично заболяване и институциите. Днес тя се бори и за любовта си, след като сключва брак със Сохаил.


Двойката се запознава преди три години. Оказва се, че за да бъде сключен брак между двамата, Сохаил трябва да извади документ, доказващ липсата на друг брак. За да остане в България, също е нужна документация.


Проблемите са започнали от самото пристигане на Сохаил в страната. „Институциите не говорят една с друга”, коментира Бонева. Три различни институции изказват различни становища по случая. Дирекция „Емиграция” също потвърждава абсурдната ситуация, при която постановление от Външно министерство заставя съпруга на Ани да пътува до посолствата в други страни, за да вади отново виза за пребиваване в страната. Дирекция „Консулска служба” пък игнорира становището на ТЕЛК, което доказва 82% инвалидност. 


Там се подиграваха с мен”, казва тя. „Има много семейства с подобни проблеми, сред тях има и двойки с деца”, допълни Бонева.

 

Повече за борбата на двамата влюбени гледайте във видеото.