При полицейска акция са арестувани още 12 души

Изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация" (ДАИ) Валентин Божков е арестуван, научи Нова ТВ. Задържани са още 12 служители на агенцията. Първоначално се появи информация, че разследващите са действали по сигнал за корупция. Впоследствие стана ясно, че на Божков е повдигнато обвинение за безстопанственост. Преди това той бе разпитан в БОРКОР. Наложена му е мярка за неотклонение "подписка".

 

По думите на адвоката на Божков, Христо Георгиев, обвинението срещу него стъпва на данни, събрани в продължение на година.

 

Според източници на Нова арестувана е и дъщерята на един от служителите, който е бил задържан преди два месеца отново след подозрения за корупция. За арестите потвърди транспортният министър Данаил Папазов.

 

Папазов се съгласи с предположението, че може да се говори за корупция. "Имаше доста сигнали, които бяха дублирани и в Министерство на транспорта, бяха изпратени и до прокуратурата." Транспортният министър уточни, че са задържани служители от София, района на Благоевград и Велико Търново.

 

Арестите бяха предвидени още преди около месец от зам.-председателя на транспортната комисия Георги Свиленски, който обяви в "Здравей, България", че е получил сигнали за корупция при вземането на изпитите в автомобилната администрация.

 

Божков застана начело на агенцията през 2011 година. Той наследи Симеон Арнаудов, подал оставка след автобусната катастрофа на магистрала "Тракия" на 15 юни, при която загинаха 8 души, припомня БГНЕС. Сред акцентите в работата си, които Божков посочи тогава, бяха мерките за повишаване ефективността на контролните функции на ИА "Автомобилна администрация", следенето за стриктното спазване на изискванията на националното законодателство и на международните актове и продължаването на диалога с браншовите организации.