Много късно Западът подкрепи умерените, в опозицията няма предсказуемост, смята режисьорът

Поглед към конфликта в Сирия през личната съдба на братята Нидал и Басел Алгафари представи „Здравей, България” на своите зрители. В месеците и годините на избухналата в другата му родина гражданска война режисьорът Нидал Алгафари, който живее в България, се ангажира активно с усилията на „свободните сирийци” у нас да хвърлят повече светлина върху същността на сирийския режим и събитията в арабската страна. Детайл в картината е и историята на неговия брат Басел, който успява да избяга със семейството си от Ада и да се добере до България след конфронтация с тайната полиция на президента Башар Асад.

 

На пресконференция в София преди време Нидал Алгафари и представители на Асоциация “Свободна Сирия” разобличиха изпълняващия длъжността посланик на арабската страна у нас Башар Сафи, който според тях е дългогодишен служител на сирийските тайни служби, отговорен за изтезания, дори убийство на затворници. След брифинга Сафи е задържан в Сирия от т.нар. „Народни комисии”. Дипломатът бил арестуван след няколко доноса, че е работел против властта.

 

В ареста на местната държавна сигурност е попадал и братът на PR специалиста - Басел. Представители на режима на сирийския президент Башар Асад разбили неговия магазин. С дуло на „Калашник” до главата, Алгафари става свидетел как униформените прибират оборота от касата, преди да го отведат заедно с други хора. Задържат го без обяснение за четири дни, през които търпи унижение, побой, глад и жажда. По-късно Басел Алгафари бяга със семейството си през Бейрут към България.

 

В Сирия това може да се случи на всеки”, обяснява Нидал. Братята са на мнение, че някой трябва да направи нещо за хората, които продължават да живеят там. По думите на българския режисьор от сирийски произход обаче външната намеса в конфликта ще е сложна, защото световните сили не виждат предсказуемост в т.нар. опозиция.

 

„Онези, които са най-силни на терен в Сирия в момента, са най-крайните ислямисти и в очите на хората те са герои, които успяват да се преборят с режима”, обясни Алгафари, който смята, че сирийският народ няма да приеме крайния ислямизъм, но на власт вероятно ще дойдат по-умерени ислямисти. По думите му „за съжаление много късно Западът подкрепи умерените” представители на бунтовниците.
 

Алгафари отбеляза, че употребата на химическо оръжие миналата седмица в Дамаск не е изолиран инцидент в историята на Сирия. „Подобен случай имаше през 1982 г., когато удариха град Хама. Тогава това направи чичото на Башар Асад, защото имаше заплаха за бащата на сегашния президент”, каза Нидал Алгафари и добави: „Тогава светът си затвори очите, дано не го стори и сега…”

 

Целия разговор с Нидал и Басел Алгафари можете да проследите във видеото.