Десетки приключенци се събраха на събора на Българската асоциация на златотърсачите

Треска за злато събра в Странджа десетки приключенци за тазгодишния събор на Българската асоциация на златотърсачите. Една от най-златоносните реки в България е именно Велека.


Заради страстта си, златотърсачи от цялата страна, от ранно утро влязоха във водите на река Велека. Мястото, където според легендите върви дълга златна нишка. Обурудвани с модерна техника, с ръчно направени дървени сита или само с лопата и леген, златотърсачите бяха сигурни, че търпението и трудът им ще бъдат възнаградени.


Кирил Стаменов се занимава с търсенето на злато по руслата на реките от близо 35 години. Разказва, че членовете на асоциацията вече наброяват повече от 700 души в България, а тя е и единствена на Балканите. Никой от златотърсачите обаче не се смята за богаташ.


За всички престоят във водата и отмиване на песъчинки в търсене на златинка, е удоволствие и неповторимо разтоварване. За повечето хоби, което не е за трупане на богатство, а приключение с полъх от миналото.


Съборът на златотърсачите ще премине в търсене на златни песъчинки, в състезание за време и, разбира се, в приятна вечеря до лагерния огън в гората.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Елена Танева