Инициативата е на Столичната община и фондация „Четири лапи”

Вече има клиника, в която безплатно ще бъдат лекувани бездомни кучета и котки. Инициативата е на Столичната община и фондация „Четири лапи”. Лечебното заведение е в квартал „Банкя” и ще има за приоритет кастрацията на безпризорни животни или такива на социално слаби собственици.  


В София има около 10 000 бездомни кучета и около 3 пъти повече котки. Наблюденията и на Столична община, и на фондация "Четири лапи" показват, че броят на безпризорните кучета намалява в жилищните квартали и се увеличава в крайградските райони и индустриалните зони.

 

И още един тревожен извод - докато броят на кучетата намалява, броят на котките расте.
Новата клиника в район Банкя работи вече трети месец. Кастрирани са над 500 бездомни животни. От днес лечебното заведение е на пълен капацитет с 10 души персонал.


В болницата ще се лекуват и любимците на социално слаби граждани. Приоритет обаче е кастрацията.


Комплексът разполага с екип за залавяне на бездомни животни. За котките обикновено се ползват интелигентни капани, които не нараняват животното.


Междувременно, Столична община продължава кастрирането на дворните кучета около София. Екипи обикалят и ромските квартали, които специалистите определят като критични.
У нас все още липсва регистър на бездомните животни, припомня омбудсманът Константин Пенчев.


Повече по темата гледайте във видеото.