МВФ прогнозира, че темповете на възстановяването на икономиката в България ще са по-постепенни

Международният валутен фонд (МВФ) не вижда риск за фискалната стабилност на България, ако тя вземе нов заем, каза ръководителят на мисията на фонда за България Мишел Шанън.

 

"Краткият отговор е "Не". Не виждаме риск на този етап", заяви тя пред БНР и добави, че прогнозата за размера на дефицита в бюджета са малко по-високи отпреди, но дефицитът все още спазва изискванията на българския закон и правилата на Европейския съюз. 

 

"Разбира се въпросът за това как ще се развива бюджетът в средносрочен план, за да посрещне нуждите на България ще бъде разискван подборно при посещението ни следващия месец", отбелязва още Шанън.

 

МВФ прогнозира, че темповете на възстановяването на икономиката в България ще са по-постепенни, отколкото показваше предишният им анализ. "Прогнозите ни за тази година вече отразяват това, което видяхме в нейното начало, а именно много слаб растеж. Очакваме засилване на растежа през второто полугодие, което ще продължи и през 2014 г. и в средносрочен план", заяви Шанън.

 

Коментирайки вътрешните фактори, тя заяви, че се наблюдава съживяване в някои сектори като търговските продажби на дребно. "Това е много обещаващ", подчерта Шанън и добави, че няма обаче възстановяване в размера на инвестициите. Тя посочи, че една от причините за това е "продължаващата несигурност около Европа".

 

"Можем да кажем, че възстановяването ще бъде подпомогнато от българския износ, включително и в еврозоната, където вече се наблюдава растеж", заяви Мишел Шанън. 

 

"Искам да отбележа колко важни за растежа ще бъдат инвестициите в публичния сектор. В миналото сме подчертавали и ще продължим да подчертаваме колко е важно да продължи успешното изпълнение на инвестициите, финансиране от ЕС", добави представителката на МВФ. 

 

Тя коментира и темата със заетостта и данните на фонда, че в България се наблюдава подобряване на пазара на труда

 

"Въпросът как да се подкрепи заетостта е централен не само за България, но и за целия регион. Заетостта в България започна да намалява, откакто се случи глобалната финансова криза през 2008. От началото на тази година наблюдаваме, че повечето хора започват да си намират работа и като цяло заетостта нараства", заяви Шанън и подчерта, че "това е съвсем малко подобрение, но е хубаво за начало и ще продължи през следващата година".