Докато семейството на убития Денислав чака справедливост, убиецът му е на свобода

12 май 2013 г., страната се тресе от изборни страсти. Едни печелят, други губят. Едно българско семейство обаче губи най-милото си. В този ден  семейство Гемеджиеви погребват 24-годишния си син Денислав, прегазен от мъртвопиян шофьор. Случайно или нарочно? Пет месеца след трагедията няма отговор на тези въпроси.

 

Докато семейството на убития Денислав чака справедливост, убиецът му е на свобода. Наблюдаващият прокурор по делото е сменил мярката му за неотклонение от “задържане под стража” на “подписка”. Родителите на Денислав са в шок. Освен многото неясноти по случая, има и  един покъртителен факт, който говори единствено и само за огромни пропуски  в системата на МВР и въобще в законодателната система на страната ни.

 

На 11 май полицаи от РУП Труд щракват белезници на 32 годишния Николай Белев - Келеша. Арестуват го, докато спи в реното си, с което преди часове е прегазил Денислав Гемеджийски на пътя за Царацово. Преди да заспи обаче Келеша сваля регистрационните табели на автомобила. Хобито на Денислав  е да бъде диджей в различни дискотеки, но той не докосва алкохол или дрога. Във фаталната нощ той предлага на Келеша да кара колата му, но Белев категорично отказва. Избухва скандал между тях, на който стават свидетели десетки приятели. Денислав тръгва пеш към дома си, а минути по-късно пияният шофьор минава с автомобила си през него. После бяга от местопрестъплението. 

 

Единственият пряк очевидец и основен свидетел  на кървавата трагедия е Васил, приятел на Келеша, който е негов спътник в автомобила, когато блъскат Денислав. Васил също е бил мъртво пиян.
Родителите на Денислав не смятат, че става въпрос за убийство по непредпазливост.

 

Потресаващ е фактът, който няма как да не буди недоумение и да ни остави безучастни, а имено, че след като е освободен от ареста Келеша получава всичките си документи, включително и шофьорската книжка.

 

Проверката ни към институциите имащи отношение към разследването на катастрофата провокира незабавна  реакция  и свидетелството на Белев скоропостижно е било прибрано в районното управление на Труд преди два дни. От прокуратурата коментираха, че докато се води наказателно досъдебно производство те  нямат право да налагат административни наказания , каквото  е отнемане на книжката. По Закона за движение по пътищата обаче свидетелството може да се отнеме при доказана вина. Вината на Белев  в случая обаче може да бъде доказана единствено в съда. В крайна сметка вече свидетелството на Белев е отнето за употреба на алкохол. Защото в нощта, в която  прегазва Денислав, Николай е много пиян. Проверката с дрегер 4-5 часа след катастрофата отчита 1,78 промила. Кръвната проба е буквално смразяваща - около 2, 45 промила.

 

Ще намерят ли така търсената справедливост семейство Гемеджийски? Ще получат ли отговори на въпросите, които имат към полицията и прокуратурата. И в този случай всичко е в ръцете на разследващите.