Повечето майки излизат бременни, за да продадат децата си в Гърция

В последното десетилетие антимафиотите отчетоха бум на незаконната търговия с български деца в Гърция. Още преди няколко години в разследване на Даниела Тренчева, Нова телевизия първа ви показа майките, които продават децата си за суми от 1000-2000 лева. Още тогава разкрихме, че схемите, по които стават трафикът, договорките и плащанията са няколко.

 

Парите за едно дете се разпределят между посредниците, които намират майките, лекарите и адвокатите в Гърция, които уреждат документите. Често за самите жени не остава почти нищо. 


При едната схема - бременната жена се извежда от България малко преди да роди, настаняват я в болница, където остава около месец с детето. После се подписва, че се отказва от него и вписват бебето на други, вече гръцки родители. Стоянка е от Сливен, тръгнала с очаквания да получи няколко хиляди за детето си. Разказва ни, че е родила в болница момиченце. Така и не получила парите си, а чакала 40 дни.


При другата схема - каналджиите уговарят момичетата да дадат децата си още в начална бременност, извеждат ги при гръцки семейства, където живеят до раждането на детето. Често бременността е предизвикана преждевременно с медикаменти. И приемните родители, които купуват, и каналджиите нямат време да чакат. 


При друга схема, потвърдена и от полицаите, и от майките в Бургаско - търговията е ставала с извеждането на бебета, родени у нас. Никой не е отбелязал извеждането на децата и прибирането на майки без тях. В Гърция те се подписват, че се отказват от родителските си права. 


Такъв е случаят  на Радка. Обещали й да получи между 6000 и 7000 лева, за да си вземе къща. След подписването обаче й казали, че ще има дело и не й дали нищо.


Търсенето на децата обикновено удря на камък. Няма следи по документите, каналджиите и семействата в Гърция не се представят с истинските си имена на майките. За по-здравите и хубави деца в Гърция плащат повече – от 5000 до 8000 лева. Най-скъпо продаденото българско дете е взето за 9000 лева. Независимо от схемите обаче равносметката е ужасяваща - бебетата се търгуват за цена два пъти по-ниска от тази на панелна столична боксониера.