За тези две истории разказва Симеон Гаспаров в новата си книга

Две истории - на индианец от резерват в Съединените щати и на българче в годините на прехода се събират в една книга. Неин автор е кореспондентът на Нова отвъд океана Симеон Гаспаров.

 

Той не се вижда като герой на "Бизони край Дунава". Въпреки това, мислите и чувствата, изразени там, са пречупени през самия него.

 

Създадох един детски образ, пресъздаващ улиците на София, онова време и чрез него се опитах да намеря обяснение, да разбера това, което не ми харесваше в онези години, което ме караше да се бунтувам, да не съм съгласен със случващото се”, споделя Гаспаров.

 

От друга страна, за някои и животът в Щатите не е никак лесен. „Виждам света, в който живеем, как нещата някак не вървят, как хора масово губят работата си, виждам една армия от работещи бедни, които едва свързват двата края и аз тогава реших да пресъздам това, което ме боли днес, с образа на един индианец от резерватите на Северна Америка. Животът в резерватите определено е едно от най-тъжните неща в Съединените щати. Там детската смъртност е много голяма, средната продължителност на живота за мъжете е около петдесет години, много страдат, има много детска престъпност, улични банди”, продължава той.

 

Носталгията и надеждата са водещото чувство на книгата. Когато заминавах за Съединените Щати преди шестнайсет години, усетих как нещо се откъсна от сърцето ми, може би за това толкова често се връщам да го намеря”, завършва Симеон Гаспаров

 

Репортер: Златина Зехирова