Каналджии, адвокати и лекари договарят парите с майките и гръцките семейства

Десетки жени от България са продавали децата си годишно, смятат антимафиоти. Според тях версията за търговия с органи е също толкова възможна, колкото и търговията с цел осиновяване. Подписите на някои от майките са фалшифицирани под документите и по този начин част от случаите могат да бъдат разкрити. 


До момента обаче няма нито едно върнато дете въпреки признанията на участници в черния пазар. Още по време на процеса и за първи път пред камерата на Нова, обвиняем за трафик с деца разказа как е набирал бременни жени, за да продава бебетата им в Гърция. 


Повечето от жените, които излизат зад граница, са от градовете Бургас, Сливен, Карнобат, Стара Загора. Черният пазар се подхранва не само от мизерията в ромските квартали, но и от пропуски в законодателството, пък и на границите. Това става ясно и от разговора ни с един от обвинените за нелегалния канал към Гърция - Христо Атанасов. Интервюто е направено, докато беше освободен под гаранция. Атанасов твърди, че помага на жените. Извеждали ги каналджии от Камено, след това ги настанявали в квартири, обгрижвали ги, а после ги настанявали в болници, където раждали. Признава, че взимал пари, но „дребни”.


Радка обаче твърди, че е била излъгана от Христо Атанасов да продаде детето си за 7000 евро. Въпреки че за него казва, че „не е хубав човек” и „рецивидист”, Радка прави опит за продажба на второ дете в Гърция. Връщат я обаче, защото лекарите там се изплашили от диагнозата й - сифилис. Ражда в България, а детето живее само седем дни. 


В търсене на логично обяснение - от Сливен отиваме в квартал победа в Бургас. Галя заминала за Гърция в шестия месец от бременността си. 


„Той ми каза, че ще се женим, взима ме и там ми удариха инжекции . Продадоха детето и ме хвърлиха на улицата, разказва Галя и продължава историята си: „Минаха три месеца, „ела да си удариш подписа, че детето било сляпо - да си го взимаш” и аз отидох, ударих подписа и пак ме хвърлиха. Не ми дадоха нито детето, нито пари.” 


По данни на антимафиотите, преди години търговията с деца от ромски семейства в Гърция е процъфтявала. След като са вдигнали цените, търсенето на бременни майки в България се е увеличило. У нас обаче е факт още по-абсурден казус. Разговаряхме с първата жена, чието дете е продадено, но месеци след раждането му в България. Бебето е изведено на ръце и изтъргувано за 20 хиляди евро. 


Руска признава, че е получила 5000 лева и че е сменила детето си за къща.  На въпрос дали един човешки живот е колкото къща, тя отговаря: „От къде да знам, аз не съм грамотна , не отидох на училище.”


Повече гледайте във видеото.