От МВР настояват регистрацията да бъде потвърдена

До месец Софийският административен съд ще се произнесе по жалбата на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов срещу искането на МВР той да бъде криминално регистриран заради обвинението му за незаконното подслушване в МВР, съобщава БНР.

 

Искането за криминална регистрация е заложено в наредба, подписана по времето, когато Цветан Цветанов беше вътрешен министър и се предполага, че тя е била прилагана спрямо всички български граждани с повдигнати обвинения. Защитата на Цветанов обаче оспори това неподборно прилагане на тази наредба, като според нея има противоречия между наредбата и Закона за МВР, както и европейски норми, според които не може да бъде криминално регистриран човек, който е с чисто съдебно минало и не представлява обществена опасност.

 

От МВР заявиха чрез свой юрисконсулт, че наредбата е приложена абсолютно законосъобразно и че тя не прави такова разграничение между вида на престъплението и миналото на хората, които трябва да бъдат регистрирани. От МВР настояват криминалната регистрация да бъде потвърдена и Цветан Цветанов да мине през нея.

 

Цветанов е обвиняем по делото за незаконни СРС-та, станали известни като скандала "Цветановгейт". Той е обвинен, че незаконно е подслушвал политици, бизнесмени, еврокомисари и президента на страната.